ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΤΟΥ 2010...ΤΑ ΜΑΘΗΤΟΔΙΚΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ.


Στην επιφάνεια ξανάρχεται το θέμα της ποινικοποίησης των μαθητικών καταλήψεων. Από προχθές η Εισαγγελία Χαλκίδας καλεί σε απολογία μαθητές που οργάνωσαν και συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις δύο σχολείων της ευβοϊκής πρωτεύουσας το 2009.
Η υπόθεση -σύμφωνα με πληροφορίες καθηγητών- έχει προκαλέσει αναταραχή στην τοπική κοινωνία. Πολύ δε περισσότερο όταν αστυνομικοί με τα κλητήρια θεσπίσματα στα χέρια, πηγαίνουν αδιακρίτως στα σχολεία της Χαλκίδας, ακόμη και στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια, και τα επιδίδουν στους εκλεγμένους μαθητές των 15μελών συμβουλίων.
Το θέμα αναμοχλεύτηκε από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε γονέας μαθητή ενός από τα δύο σχολεία που έγιναν καταλήψεις, ισχυριζόμενος ότι καταλήφθηκε δημόσιο κτίριο, παρακωλύθηκε η προσέλευση του παιδιού του στο σχολείο, καθώς και η παρακολούθηση του μαθήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εισαγγελία έκριναν ότι πρέπει να ερευνήσουν συνολικά το θέμα των καταλήψεων στη Χαλκίδα και όχι στα δύο λύκεια που σημειώθηκαν. Ηδη οι μαθητές που παρουσιάστηκαν πήραν αναβολή για τις 4 Φεβρουαρίου.
Γονείς και καθηγητές μιλούν για «στημένα μαθητοδικεία ως επικάλυψη των ελλείψεων που παρουσιάζουν τα σχολεία».

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ευβοίας. «Θεωρούμε», υπογραμμίζουν οι καθηγητές στην ανακοίνωσή τους, «ότι τα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να επιλύονται στους κόλπους της. Τα προβλήματα των παραγόντων της εκπαιδευτικής "κοινωνίας", π.χ. υποχρηματοδότηση, εξεταστική εντατικοποίηση, ελλείψεις σε καθηγητές ακόμα και βιβλία οφείλονται σε πράξεις και παραλείψεις της πολιτείας.
Η ετεροχρονισμένη επέμβαση του εισαγγελέα είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις διευθυντών, καθηγητών και μαθητών με δυσάρεστες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».
Επίσης, οι λειτουργοί των τοπικών σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης καυτηριάζουν την προσπάθεια των αρχών, «απόσπασης ονομάτων μαθητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις από τους διευθυντές των σχολείων που έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται στα μάτια των μαθητών σαν "καταδότες" και όχι σαν παιδαγωγοί, καθοδηγητές και σύμβουλοί τους. Η ενότητα καθηγητών και μαθητών είναι δεδομένη. Γι' αυτό άλλωστε η ποινικοποίηση των καταλήψεων το 1998 έχει αποτυπωθεί στην κοινωνική συνείδηση με την "απαξιωτική" λέξη μαθητοδικεία».
«Θέλουμε ένα σχολείο δημόσιο, που δωρεάν θα μορφώνει πλατιά και θα απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών. Διδάσκουμε τα παιδιά σαν παιδιά μας, ενώ φιλοδοξία μας είναι ένα σχολείο που θα λειτουργεί καθημερινά χωρίς προβλήματα και αγωνίες, είτε αυτές είναι οι καταλήψεις είτε οι επί μήνες αναμενόμενοι καθηγητές και τα βιβλία, είτε τα ακατάλληλα κτίρια», τονίζουν με έμφαση.
Τέλος, οι καθηγητές εκφράζουν τον προβληματισμό για την απώθηση που προκαλεί το σχολείο στους μαθητές. Και ευελπιστούν η Εισαγγελία Χαλκίδας θα παύσει τις κλήσεις μαθητών και διευθυντών, γιατί αυτό επιτάσσει η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2010
http://bit.ly/cY980n

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το επόμενο επίπεδο του φορητού gaming