ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ...

ΜΙΛΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ...

«Δεν έχουμε γιατρό παθολόγο ούτε ψυχίατρο στη φυλακή, για να καλυφθούν οι ανάγκες περισσσοτέρων από 500 κρατουμένων. Επίσης, αν και υπάρχει οδοντιατρείο, δεν είναι στελεχωμένο με οδοντιάτρους. Έρχονται μόνον κατόπιν πληρωμής".

Σύμφωνα με όσα λέει ένας από τους απεργούς πείνας μέσα από τις φυλακές Γρεβενών, ο Κριστιάν Ντουμπρεντιάνου, "με το παραμικρό μάς χορηγούν παυσίπονα χωρίς καμία διάγνωση. Υπάρχει ρατσιστική μεταχείριση των αλλοδαπών από πλευράς προσωπικού και η κοινωνική υπηρεσία αδιαφορεί για τους άπορους συγκρατούμενούς μας». Αν και η πολυήμερη απεργία πείνας έχει επισήμως λήξει μετά την επίσκεψη στις φυλακές της προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που ικανοποίησε άμεσα αιτήματα των κρατουμένων σχετικά με την καθημερινότητά τους (όπως ο τρόπος διανομής του φαγητού και η εξασφάλιση θέρμανσης σε κοινόχρηστους χώρους), σήμερα περίπου 20 άτομα από την πτέρυγα Ε2 συνεχίζουν να απέχουν από το συσσίτιό τους.
«Έχω υποβάλει επανειλημμένα σχετικό υπόμνημα κατόπιν εντολής από κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών με τα αιτήματά τους, χωρίς ποτέ αυτά να έχουν ικανοποιηθεί εξ ολοκλήρου», λέει στη «Θ» η Κωνσταντίνα Κάτσια, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, και συμπληρώνει: «Δέχομαι καθημερινά ως δικηγόρος παράπονα και καταγγελίες από κρατούμενους που αφορούν ελλείψεις ως προς την υλική υποδομή της φυλακής αλλά κυρίως την κακή μεταχείριση των κρατουμένων από πλευράς διοίκησης και σωφρονιστικού προσωπικού. Έχω γίνει αποδέκτης καταγγελιών για αλόγιστη και καταχρηστική επιβολή πειθαρχικών ποινών, που συνεπάγονται απόρριψη χορήγησης αδειών εξόδου ή επηρεάζουν και καθυστερούν την αίτηση αποφυλάκισης», εξηγεί η κ. Κάτσια. Σύμφωνα με την ίδια έχουν υπάρξει καταγγελίες ακόμη και για βασανιστική συμπεριφορά από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καθώς και για εξευτελιστικούς σωματικούς έλεγχους ενώπιον πολλών ατόμων. «Κρατούμενοι έχουν ζητήσει τη βοήθειά μου, για να μάθουν πώς μπορούν να διεκδικήσουν νομικά τα δικαιώματά τους, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η αρμόδια εισαγγελική εποπτεία της φυλακής πολλές φορές δεν προώθησε τα αιτήματά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης», εξηγεί η Κωνσταντίνα Κάτσια.

Σύμφωνα με την ίδια το ωρολόγιο πρόγραμμα ανοίγματος των κελιών για προαυλισμό συχνά παραβιάζεται, ενώ η αγορά των προϊόντων από την καντίνα αποτελεί προνόμιο για λίγους, καθώς οι τιμές είναι πολύ ακριβές. «Πολιτική μας βούληση και προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός των καταστημάτων κράτησης και ο εξανθρωπισμός τους. Παρά τα σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές φυλακές και τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία δεν εφησυχάζουμε ούτε συμβιβαζόμαστε. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει αγώνα δρόμου, για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των ενεργειών του», δηλώνει στη «Θ» ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας και προσθέτει: «Ίδρυση και λειτουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, συμβουλευτικά προγράμματα απεξάρτησης, λειτουργία βιβλιοθηκών, ηλεκτρονική διασύνδεση των φυλακών με την κεντρική υπηρεσία, επιμορφωτικά προγράμματα για τους εργαζόμενους σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αποσυμφόρηση αλλά και με μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν στόχο τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς και του εργασιακού περιβάλλοντος. Φιλοσοφία μας είναι η μετατροπή της φυλακής από τόπο αδιέξοδης στέρησης της ελευθερίας σε τόπο βελτίωσης και σωφρονισμού, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ώστε να μπορέσει η φυλακή να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να λειτουργήσει ως τόπος προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Αυτή εξάλλου είναι η αυτονόητη απάντηση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, που μπορεί και οφείλει να συγχωρεί και να δίνει μία δεύτερη ευκαιρία».

«Ο εξανθρωπισμός της φυλακής δεν μπορεί να περιοριστεί στην παροχή απλά υλικής υποδομής, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο άσκησης της σωφρονιστικής εξουσίας, που συχνά μετατρέπει την καθημερινή διαβίωση ενός κρατουμένου σε κόλαση. Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός εξωδικαστικού οργάνου, που να μη λειτουργεί εντός της φυλακής και να εξετάζει αντικειμενικά τα κατηγορητήρια που αφορούν πειθαρχικά παραπτώματα των κρατουμένων», επισημαίνει η Κωνσταντίνα Κάτσια και συμπληρώνει: «Ο εξανθρωπισμός της φυλακής δεν πρέπει να κατευθύνεται προς τα μέσα αλλά προς τα έξω, ως κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξανθρωπισμό, όταν στέλνουμε στη φυλακή ανθρώπους για πάνω από 25 χρόνια, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει τα δώδεκα χρόνια ως μάξιμουμ».

Χαρα Χαραλαμπιδου

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2010
http://bit.ly/5FnuV6

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το επόμενο επίπεδο του φορητού gaming