ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ...

Μέτρα για την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους της ισλαμικής μαντίλας που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο προτείνει αρμόδια γαλλική κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να απαγορεύεται η είσοδος γυναικών που φορούν μπούργκα σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς, νοσοκομεία και σε μέσα δημόσιων μεταφορών. Λιγότερες από 2.000 είναι στη Γαλλία οι γυναίκες που υιοθέτησαν την ισλαμική μαντίλα.
Η συζήτηση για την απαγόρευση της μπούργκας δίχασε. Μετά από 200 ακροάσεις, η κοινοβουλευτική επιτροπή πρότεινε χθες την υιοθέτηση μιας κοινοβουλευτικής απόφασης που «να διακηρύσσει ότι ολόκληρη η Γαλλία λέει "όχι" στην ισλαμική μαντίλα και ζητά την απαγόρευσή της στην επικράτεια της γαλλικής Δημοκρατίας». Παρουσιάζεται σειρά «προτάσεων» με τις οποίες ζητείται «να υιοθετηθεί διάταξη που να απαγορεύει να κρύβει κανείς το πρόσωπό του στις δημόσιες υπηρεσίες και συγκοινωνίες». Το πόρισμα αυτό δεν αποτελεί επίσημη διακήρυξη του Κοινοβουλίου και δεν έχει νομικά αναγκαστική ισχύ.
Το σοσιαλιστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την ψήφιση ως ένδειξη διαμαρτυρίας «στη συζήτηση που φέρεται να επηρεάζεται από το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας». Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση γυναικείων οργανώσεων, και γυναίκες διαδήλωσαν ντυμένες με μπούργκα έξω από τα γραφεία του σοσιαλιστικού κόμματος με το αίτημα να μην υποστηρίξουν οι σοσιαλιστές την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας.

Ο Νικολά Σαρκοζί θέλησε να καθησυχάσει τους μουσουλμάνους. Επέλεξε την ημέρα έκδοσης του πορίσματος για την μπούργκα να επισκεφθεί στρατιωτικό μουσουλμανικό νεκροταφείο. Δύο μήνες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, ενώ έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης από την έναρξη της θητείας του (42%), ο Γάλλος πρόεδρος επιδίδεται σε εντυπωσιακή επιχείρηση επικοινωνίας, επιδιώκοντας να επανασυνδεθεί με το λαϊκό εκλογικό σώμα.
Την Πέμπτη στο φόρουμ του Νταβός ο Σαρκοζί θα εξαγγείλει μέτρα για το έλλειμμα. Τη Δευτέρα, σε δίωρη εκπομπή που οργανώθηκε από την τηλεόραση TF1 -με ρεκόρ ακρόασης 8,8 εκατομμύρια τηλεθεατές-, επιδόθηκε σε παιδαγωγική. Στον διάλογό του με 11 επιλεγμένους από το κανάλι πολίτες, προσπάθησε να δείξει ευσπλαχνία, κατανόηση των προβλημάτων και κυρίως να πείσει για την πολιτική του και για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεών του. Δεν ανήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα, έδωσε υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας, για περιφρούρηση κεκτημένων στο συνταξιοδοτικό, υποσχέθηκε έξοδο από την κρίση και επιδόθηκε σε «σόου αυτοϊκανοποίησης», όπως έκρινε η αντιπολίτευση.
Η Αριστερά εκτιμά ότι «η σαρκοζική συνταγή έχει φθαρεί» κι ότι «ο πρόεδρος θέλησε να κοιμίσει του Γάλλους». Το κεντρώο κόμμα MoDem κρίνει ότι «δεν ήταν αξιόπιστος», οι Πράσινοι θεωρούν ότι «πλασάρει πατερναλισμό και κενό ακτιβισμό». Ο ακροαριστερός Ολιβιέ Μπεζανσενό καταγγέλλει «την ψευτο-συμπόνια για τα θύματα της πολιτικής του». Αντίθετα, θετικές ήταν οι αντιδράσεις στην κεντροδεξιά.

ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2010
http://bit.ly/aX85qs

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το επόμενο επίπεδο του φορητού gaming